Sezon zimowy niestety nie należy do łatwych, dlatego warto wcześniej zadbać o przygotowanie opału do pieca. Wiele osób decyduje się na zakup już gotowych drewnianych klocków, które mogą bezpośrednio trafić do kotła, lecz niestety, tak przygotowane jest drogie. Szukając oszczędności, warto kupić drewno na metry i samodzielnie je przygotować. Owszem będzie to ciężkie i czasochłonne zadanie i niezbędna będzie również piła łańcuchowa i siekiera, lecz w ten sposób można oszczędzić nawet kilkaset złotych.

Samodzielne przygotowanie opału nie jest jednak najtrudniejszą kwestią, bo wcześniej należy dobrać odpowiedni rodzaj drewna, które powinno być zdrowe i wolne od żywić czy innych zanieczyszczeń. Musi być też oczywiste odpowiednio wysuszone, dlatego nim trafi do ognia, należy pozostawić je na kilka tygodni. Najlepiej kupować opał w sezonie letnim, bo będzie miał możliwość wyschnięcia. Mokre drewniane kawałki nie będą dobrze się paliły i tym samym nie zapewnią wysokiej temperatury. Opał, który będzie składał się tylko z drewna iglastego, nie jest dobrym pomysłem, bo taki gatunek szybko się pali i nie jest kaloryczny, dlatego warto wymieszać go z liściastym. Oczywiście obróbka drewna bez względu ani jego rodzaj nie będzie trudna, bo piła tarczowa czy spalinowa poradzi sobie z każdym gatunkiem. Decydując się na samodzielne cięcie lub rąbanie drewna, należy zachować szczególną ostrożność, bo maszyny niestety mogą stanowić zagrożenie życia, zwłaszcza gdy znajdą się w rękach niedoświadczonych osób.